Egypten Et land, der virkelig er værd at opleve!


Hovedside

Hvorfor er Egypten et fantastisk spændende land at besøge - på trods af, at 96 % af landet er ørken?
Siden handler om Hurghada, Makadi Bay,
El Gouna, Cairo, Luxor og Marsa Alam. Derudover er der nogle praktiske oplysninger om eksempelvis vejr og valuta. Og så handler siden også om mit indtryk af egypterne og Egypten.
Og billederne vil jeg varmt anbefale.

 

Indhold

Hurghada

Hurghada er larmende, støvet, rodet og ikke specielt pæn. Så er det sagt. Alligevel er det en spændende by, der har sin helt egen charme og sit helt eget liv.
Bor I ikke i Hurghada, så tag endelig en tur derind. Byen er ca. 35 km lang og kun omkring 3 km bred. Den består af 4 bydele. El Helal nordligst, Downtown (El-Dahar), Sekalla og El Mamsha sydligst. Der er mange rigtig gode restauranter i både Downtown og Sekalla. Og i Sekalla ligger der nogle supermarkeder med faste priser og nogle store varehuse. Der er også nogle flotte moskeer både i Downtown og Sekalla. Rust jer med tålmodighed hvis I færdes i områder med mange små butikker - især i basaren i Downtown - for I får ikke lov til at gå i fred. De handlende spørger helt sikkert, hvor I kommer fra. Og svarer I "Danmark", kan de ofte et par sætninger på dansk. Og rigtig mange af dem har familie i Danmark. Prøv at se det fra den humoristiske side og lad være med at blive irriteret. Så kan man sagtens få nogle sjove oplevelser.
I basaren kan man købe vandpiber, krydderier, papyrus, kobberting og især souvenirs i alle afskygninger. Husk at prutte om prisen!
Og hvis det er første gang, I er i Egypten, skal I endelig ikke fortælle dem det, for så stiger priserne :-)
Hvis I har sans for kvalitet og er gode til at prutte om prisen kan I helt sikkert gøre nogle gode køb.Det er ikke ualmindeligt at blive budt på te. Tag roligt imod. Der er ingen købetvang alligevel. Og det er faktisk meget hyggeligt at sidde og snakke om tingene. Som nævnt andetsteds har egypterne en fænomenal humor.

I sommeren 2008 boede vi for en gangs skyld inde i midtbyen (El Dahar). Det var en lidt anderledes oplevelse, end at bo nede i Makadi Bay eller i El Gouna. Man skulle lige vænne sig til, at der var sælgere over det hele, lige så snart man kom uden for hotellets område. Og det var også varmere inde i byen. Men ellers havde det bestemt sin charme at bo midt i det pulserende. Det er jo her egypterne selv bor og man oplever i højere grad det "rigtige" egyptiske miljø. Men det er svært at beskrive med ord:
Der er for det første en masse forretninger og restauranter. De fleste forretninger er ganske små og proppet til bristepunktet med varer. Der er pibebarer, hvor egypterne får sig en vandpibe. Og der liv overalt på en afslappet måde.
På et gadehjørne står en fattig, gammel mand med en lille, slidt bod. Han lever af at fylde lightere op. Det koster 50 piastre (ca 50 øre) at få fyldt en lighter op. Gud ved, hvor meget han tjener om måneden. Et andet sted står der en mand med en lille vogn med søde kartofler, som han varmer op. På fortovet sidder der en sælger med et ganske lille udvalg af strømper, der også ligger på fortovet. Rundt omkring i byen ser man flere steder en slags drikkeautomater, hvor egypterne kan tage en tår postevand. Der er to metalkrus lænket til automaten og dem drikker alle af. Nogle steder er det bare en lerkrukke, som et plastickrus er bundet fast til.
En gang, vi var dernede og selvfølgelig var en tur i Hurghada, kørte taxachaufføren igennem det gamle kvarter, hvor fiskerne bor. Vejen var så smal, at det var et under, at bilen kunne komme igennem. Der var ingen asfalt og der var så ujævnt, at vi lettede fra sædet under den halvvilde kørsel. Der hang vasketøj overalt og vi så også et par rotter.
Vi har været i Hurghada nogle gange sammen med vores egyptiske ven, Khaled. Det er en fornøjelse. Ingen hiver i én og alt er meget billigere!

Kort over Hurghada Downtown (El Dahar) ses HER


Indhold

Hotel Grand Makadi og Makadi Bay

Hotel Grand Makadi ligger ved Makadi Bay ca. 30 km syd for Hurghada. 
Hotellet er kæmpestort og bygget op som en lille by med flere store pools, 5-6 restauranter, barer, et par souvenirbutikker og legeplads. Men på trods af størrelsen, er det hyggeligt og det virker ikke overbefolket. Man kan sagtens finde et uforstyrret hjørne ved en af de store pools.
Hotellet ligger lige ned til Det Røde Hav, hvor det er nødvendigt med badesko, da der er sten og koraller.
Der er et superflot koralrev  ca. 30 meter fra kysten, så husk dykkerbriller og snorkel, hvis du er til snorkling. Svømmefødder kan lånes gratis på stranden. Se et par af vores billeder fra revet  HER.
Hver aften er der underholdning på hotellet. Dog ikke det helt vilde. Mavedans, sang eller nubisk dans. Animationsteamet laver forskellige former for underholdning i løbet af dagen. Det kan være beachvolley, vandaerobic, yoga m.m.
Børneklubben med en utrolig sød og kreativ tysk dame, har åbent nogle timer næsten hver dag..
Fra  hotellet går der en gratis shuttlebus til den sydlige udkant af Hurghada - dog kun få gange om dagen. Det tager ca. ½ time at komme dertil. I den bydel er der nogle små souvenirbutikker. Herfra er der ca. 10 km til Sekalla, der er lidt mere international med f.eks. Mc Donalds og flere større varehuse.
Går man fra Grand Makadi langs stranden, er der ca. 3 km til Makadi Bay, hvor der også er nogle souvenirbutikker, apotek og et supermarked. Ved stranden mellem hotellet og byen er der mulighed for at ride på heste eller kameler ud i ørkenen. Eller at sejle med glasbundsbåd. Her skal der pruttes priser.
Der findes ingen hæveautomat på hotellet eller lige i nærheden, Men der kan veksles sedler i banken på hotellet - så vidt jeg husker til officelle valutakurser. Men lad være med at tage for mange penge med. Der skal kun bruges penge til sjov og souvenirs, da al forplejning er betalt hjemmefra på dette hotel. I øvrigt er der muligt at hæve penge i Hurghada i hæveautomater eller i banker.

 

 

Indhold

El Gouna  

El Gouna er en lille by, der er forholdsvis ny og som udelukkende er bygget for turismens skyld. 
Det lyder måske ikke specielt tiltalende, men det er faktisk en rigtig hyggelig lille by med en pæn bymidte med restauranter, forretninger (mange med faste priser) og mange aktivitetsmuligheder. Der er - i modsætning til Hurghada - rent, pænt og roligt. Og her kan man gå i fred for de handlende! Husene i byen er bygget i nubisk stil. Det er den slags med masser af buer og kupler og hvælvinger. Og de er holdt i hvide, støvetgule og -røde farver, der passer perfekt til sandet og det turkisfarvede vand i de anlagte laguner.
En tur til marinaen et stykke uden for byen kan også anbefales. Her ligger de store luksusyachter og langs kajen ligger der nogle rigtig pæne restauranter. Man kan evt. tage en tuc tuc derud for 5 LE/person.

Ørkenen støder helt op til byen og også de fleste steder, hvor vi er vant til herhjemme at der er græs og planter, er der sand. De har plantet palmer og andre planter nogle steder, men det er påkrævet, at de bliver vandet for at overleve. På fodboldbanen i udkanten af byen er der ingen græs - kun sand. Kun på golfbanen er der græs. Landskabet er meget fladt. Men ikke ret langt fra El Gouna ligger De røde bjerge.

På trods af at El Gouna er en rolig by, er der mange muligheder for aktiviteter. F.eks.:

  • 18-huls golfbane

  • Gokart

  • Heste- og kamelridning

  • Minigolf

  • Paintball

  • Tennis og squash

  • Aquarium

  • Casino

  • Wellness (ørkensandsmassage, tyrkisk bad m.m.)

  • Diverse åbne shows og arrangementer på hotellerne


D
er er ca. 24 km mellem El Gouna og Downtown i Hurghada. Skal I til Hurghada, koster det 5 LE pr. mand med shuttlebusserne, som holder ved busstationen ikke langt fra bymidten.  De kører ca. hvert kvarter.

Indhold

Cairo

Cairo er totalt overbefolket og ret forurenet (selv om enhver egypter benægter det hårdnakket. De er meget stolte af deres hovedstad). Der er også mange fattige i Cairo. Men trods alt det virker det som om, at alle har affundet sig med og accepteret tingenes tilstand. Man fornemmer hverken stress eller frustration. Cairo er en utrolig charmerende by og alt fungerer tilsyneladende.
Vi var på en todagestur til Cairo, hvor pyramidebesøg i Giza indgik. Vi havde en god indfødt guide, der fortalte meget levende om byen og dens historie. Man skal være opmærksom på, at turen fra Hurghada til Cairo tager omkring 6 timer. (Husker det ikke helt nøjagtigt).

Der bor 19 millioner mennesker i Cairo og der er mennesker og biler overalt.

Bygningerne i Cairo er meget blandede. (Som i de fleste byer). Der er imponerende store, bygninger med granit og guldbesætninger. F.eks. var Nationalbanken og Domhuset meget imponerende. Der er højhuse. Det er mest hoteller. Men de mest almindelige bygninger er de 4-5-etagers pudsede murstenshuse i grå eller brune nuancer med skodder. Og der hænger vasketøj ud af de fleste vinduer. Man ser stadig en del huse, der er  beskadigede efter jordskælvet i 1992.

Det mest fantastiske ved Cairo er trafikken. København er absolut vand ved siden af. De har en sjov trafikkultur i Egypten generelt. For det første kører de ikke altid med lys hverken nat eller dag, hverken i byen eller ude på landevejen i ørkenen. Derudover har de et specielt "dytte-system. De dytter hele tiden. Ikke arrigt som herhjemme. Det lyder mere som om, de snakker sammen. Men når der kører 6 biler ved siden af hinanden på en 3-sporet vej i Cairo, er det måske også nødvendigt at kommunikere.

I de offentlige busser (med 50 siddepladser) er der mindst 150 med i myldretiden.

Udover busserne kører der også en masse lastbiler af uvis herkomst og æsler, der trækker små vogne, der er læsset med alle mulige mærkelige ting: Høns, kaniner, potter, tæpper, grønsager.....

Og så er der de tusindvis af fodgængere. De går afslappet rundt mellem alle bilerne på så befærdede veje, som jeg aldrig ville drømme om at krydse andre steder end ved et lysreguleret fodgængerfelt. Dem er der bare ingen af i Cairo. Der er ikke ret mange lysregulerede kryds i det hele taget. Men hvis man er heldig, står der en betjent og svinger med armene.  

I Cairo mærkede vi meget tydeligt, at  især kvinder og børn gerne vil i kontakt med turisterne. Ikke for at opnå noget. Børnene smiler og vinker og når man smiler og vinker tilbage, fniser de, bliver lidt generte og skynder sig at fortælle de andre det. Og så vinker de også. Man kan slet ikke lade være med at smile til dem og de får en til at føle sig meget velkommen. Kvinderne er lidt mere mådeholdne men også smilende og imødekommende.

Downtown var et utroligt sted. Masser af små butikker spækket med spændende ting. Der var vi på mellemøstens største basar. Den er meget spændende med sine små, krogede gader, mange dufte og lyde og selvfølgelig et utal af varer.  Det var en stor oplevelse. Men pas på! Prøv at bevare hovedet koldt, selv om de snakker fanden et øre af og sørg for at kende lidt til priser, inden du vover dig derind. Ellers kan du meget nemt komme til at betale alt for meget. Priserne, de opgiver, er baseret på, at man skal prutte om priserne. Og de er garanteret bedre til det end dig! De er ikke røvere, men hvis de kan snyde dig for nogle pund, hygger de sig med det. På basarer gælder det, at den der ler sidst, ler bedst.

Vi var også på Det egyptiske museum i Cairo, som indeholder over 120.000 genstande, som kan dateres tilbage startende fra omkring 3.300 år  f.Kr., som hovedsageligt stammer fra templer og gravkamre. De mest berømte genstande er nok skattene fra Tutankhamons grav. Det er fantastisk at egypterne var så civiliserede og opførte imponerende bygningsværker allerede dengang, vi levede i stenalderen. Se i øvrigt museets hjemmeside HER.

Om aftenen var vi ude og sejle i en sejlbåd på Nilen i en times tid. Vi var 16 danskere og vores egyptiske guide. Besætningen bestod af en egypter, der styrede roret og én, der stod for sejlene, drikkevarerne, musikken og underholdningen. Han var sådan en gammel, indtørret egypter iført burka og turban. Så hvem havde drømt om, at han kunne underholde? Især når de nævnte drikkevarer bestod af cola og kildevand. Men det kunne han! Han dansede for os og hev os op en efter en. Bagefter skulle vi synge danske sange for ham. Og det gjorde vi. Han lærte at ret hurtigt at synge med på "..åen" i "Sejler op ad åen"! Sjældent har stemningen været så høj på cola og kildevand.

Indhold

Pyramiderne  

Hvordan pokker har man kunnet bygge pyramiderne allerede 3000 år f.Kr? Det spørgsmål har man jo hørt før. Men når man står foran de kæmpe bygningsværker i Giza går spørgsmålet op for én i fuldt omfang. Sten, der vejer gennemsnitlig 2,5 tons. Og de største pyramider er 140 m høje! Grundfladearealet er 53.000 m2.  

Desværre er de store pyramider lukket for offentlig adgang. Skattene er for længst stjålet af gravrøvere og resten er flyttet til museer. Men alligevel var det en stor oplevelse at stå der ved ét af verdens syv vidundere. Når man står helt inde ved kanten midt foran pyramiden og kigger op mod spidsen, ser det ud som om det er en bred vej lige op i himmelen. Amazing!

Bjergene, der er brugt som byggemateriale ligger på den anden side af Cairo. Og hvorfor har man så ikke bygget pyramiderne ved bjergene? Det har noget med hårdheden af underlaget at gøre. Og så kan man igen stille et spørgsmål: Hvordan har man transporteret disse tunge sten så langt?

Indhold

 

Luxor  

Luxor ligger ved Nilen og er omgivet af historiske monumenter af imponerende kvalitet - alderen taget i betragtning.

Der er Karnaktemplet, som er bygget i flere etaper, hvoraf den ældste kan dateres tilbage til The Middle Kingdom mellem 2040 og 1640 f.kr.
Templet er en hel lille by, der er bygget  for at hylde guden Amon-Ra. Der er bygget til af flere faraoer - bl.a. Ramses II og III.
Det mest imponerende i templet er søjlehallen, der består af 134 søjler, hvoraf de midterste er 23 meter høje og de omgivende søjler er omkring 16 meter høje. Dette for at give mulighed for sollys i den store søjlehal (som i dag ikke har noget tag). Søjler og vægge er udsmykket med hieroglyffer, der alle fortæller et stykke historie.

Der er Kongernes Dal, som ligger i en dal mellem bjergene vest for Nilen ved Luxor.
Der er i alt omkring 65 kongegrave her, som er gravet/hugget mellem 100 og 200 meter ind i bjergene. Den største af gravene er Ramses II's. Den består af flere korridorer, værelser og søjlehaller.
Kun nogle af gravene er åbne for offentligheden.
Desværre er gravene udplyndret - bortset fra Tutankhamons, som man fandt uberørt i 1922. Skattene herfra er flyttet til Det Egyptiske Museum i Cairo.
Tilbage er de rigt udsmykkede og meget velbevarede vægge og sarkofagerne.

Der er Hatshepsuts tempel, der er bygget helt op til den bagvedliggende bjergvæg og er meget anderledes i arkitekturen, end andre templer fra den tid.

Dronning Hatshepsuts historie er spændende. Hendes søn var for ung til at regere, da han skulle overtage tronen efter den traditionelle række. Derfor udråbte hun sig selv til farao på trods af sit køn. Mange steder er hun også afbildet som mand. Hun er anset som en af Egyptens mest succesrige faraoer.
Dronningen døde på mystisk vis og nogle af hendes statuer blev ødelagt af tilhængere af hendes nevø, Tuthmosis III. Som jeg har indrømmet andetsteds på hjemmesiden, er jeg ikke specielt historisk begavet eller interesseret. Alligevel syntes jeg, det var en stor oplevelse at besøge Luxor og kunne sagtens bjergtages af de imponerende bygningsværker, som er bygget og betrådt af de store faraoer for tusindvis af år siden, mens vores forfædre boede i jordhuler. Der er mange gode sider på internettet om oldtidens Luxor, som er langt mere detaljerede end denne.

For os, der er vant til at bo i eller ved Hurghada, der er omgivet af ørken, var det en oplevelse at se området omkring Nilen, der er meget grønt og frodigt. Der var mange opdyrkede marker og deres vigtigste afgrøde er sukkerør. De var i fuld gang med høsten, som ikke foregik med maskiner men med håndkraft og hele familien hjalp tilsyneladende til i marken. Høsten blev transporteret i en lille vogn trukket af et æsel.
Derudover var der bittesmå marker som absolut må være afgrøder til eget brug. Nogle steder stod der også en enlig ko eller et par geder. Mange af husene var lerklinede hytter med hullet tag af palmeblade. Trods det var der parabol på taget. Og så var der alle de høje flotte palmer.
Jo, Luxor var en oplevelse!
Som slutbemærkning vil jeg ikke tilråde at tage til Luxor i de varmeste måneder. Temperaturen er noget højere end i Hurghada og det var rigeligt varmt at tage dertil i starten af april.

 

Indhold

Marsa alam

Marsa alam er et af de steder,  dykkerentusiaster besøger.
Vi var der på en todagestur med vores rejseselskab og boede i en rigtig dykkercamp, der mest af alt lignede en negerlandsby  med små runde sivhytter med palmeblade som tag. Det var inden Marsa alam udviklede sig til at være et luksuriøst og attraktivt sted at købe lejlighed eller villa.
Vi var kun os tre turister på den tur. Resten var guider og indfødte.
Første dag var vi på beduintur, hvor vi efter en kort køretur til begyndelsesstedet, red på kameler i 45 minutter et godt stykke ud i ørkenen. Derude fik vi beduinkaffe og brød bagt i gløder/sand med kamelost . Når alle kunne være stille, nød vi stilheden derude. Da det var blevet mørkt (ved 7-tiden), red vi tilbage igen. Der er godt nok mørkt ude i ørkenen. Og stjernehimlen var utrolig flot, fordi der ikke var nogen skyer eller kunstigt lys, der forstyrrede ”billedet”.

Da vi kom tilbage til ”negerlandsbyen”, hvor vi skulle overnatte, løb der en masse store, vilde hunde efter bilen, gøede arrigt og bed efter hjulene. Så jeg var ikke helt tryg ved at stå ud af bilen. Man kunne jo ikke se mange meter væk. Men vi hverken så eller hørte dem, da vi gik fra bilen over til hytten.
Inde i hytten skulle jeg bare hente tandbørsten og så skulle jeg op i toiletbygningen og børste tænder. Da jeg kom tilbage til hytten, var der pludselig en hund, der gøede meget truende få meter fra mig… Jeg FLØJ ind gennem døren til hytten og glemte helt, at der var to trin ned. Så jeg nødlandede nærmest i sengen. Døren til hytten var lavet af groft lærred og den skulle lukkes med velcrobånd i siderne. Desværre var døren vist blevet kogevasket, så den kunne ikke helt nå ud til velcroen i siderne. I de få sekunder, der gik, før jeg var sikker på, at hunden ikke kom efter mig, hamrede mit hjerte som besat og jeg så alle mulige skrækbilleder for mig - vistnok inspireret af diverse gyserfilm om varulve. Men heldigvis kom der ingen hund ind i hytten.
Jeg tror, der var omkring 20-30 hunde i alt og de holdt ”gø-koncert” om natten, så vi fik ikke sovet så voldsomt meget den nat. Også fordi sengen var temmelig hård og dynen var et kelimtæppe. (Har du nogensinde prøvet at sove med et kelimtæppe som dyne?)
Men vi var da nogenlunde udhvilede dagen efter. Og et par oplevelser rigere.
Om morgenen fortrak hundene ud i ørkenen igen – bortset fra 3, som viste sig at være enormt kælne :-)

Efter morgenmaden sejlede vi ud til delfinrevet.
Delfinerne var desværre ikke ”hjemme” den dag. Det siges, at der er ca. 50 % chance for at svømme med dem.
Men vi fik da snorklet. Det var et utrolig flot rev med masser af fisk.
Guiderne, vi havde med, var rigtig søde og sjove, så vi havde alle tiders tur alligevel.

Da vi skulle hjem, var vinden taget voldsomt til, så båden gyngede helt vildt. Det er altså ufedt, når man kiggede ud ad vinduet og kun kunne se enten himmel eller vand. Der var mange, der blev hel- eller halvsyge. Heldigvis tog sejlturen under en time.

Sikken en tur!

 

Indhold

Temperatur i Hurghada

Om sommeren kan temperaturen snige sig op på omkring 40 C - og det er varmt :-)
Vi har været i Hurghada i slutningen af juli, hvor temperaturen lå omkring 37 C. Den første uge var der stort set ikke en vind, der rørte sig. Så da var det liige varmt nok til mig. Jeg er ikke stor tilhænger af alt for høje temperaturer, men da der er meget tørt i Hurghada føles det knap så varmt. Den anden uge blæste det mere, så da var det behageligt.
I november, december, februar og marts er der "kun" er omkring 22 - 27 C. 
Og da er der så køligt om aftenen, at man er nødt til at tage lange bukser og en trøje på. Men paraplyen og gummistøvlerne kan du godt lade blive hjemme.
Der kan komme lidt spredt regn en gang i mellem om vinteren eller når det skifter fra vinter til sommer eller omvendt, men man når ikke engang at blive våd, før det stopper igen. Og rigtig regn har de ikke fået i 10 år. Fra slutningen af december til starten af februar kan temperaturen komme ned på 18-19 C selv midt på dagen.

Om vinteren bliver det lyst omkring kl. 06 og det bliver mørkt igen omkring kl.18.Om sommeren er dagene en anelse længere. Ved midsommer bliver det først mørkt omkring ved 20-tiden.

Også i Egypten stiller man urene frem til sommertid - slutningen af april - og tilbage til vintertid - slutningen af august. Altså ikke på samme tid som i Europa. Så der er nogle perioder om efteråret og om foråret, klokken er det samme i Danmark og Egypten. Men ellers stiller man uret en time frem, når man kommer derned.  

Hurghada:

 

Jan

Feb

Mar

Apr

Maj

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Temp dag

21

22

25

28

31

35

37

37

34

31

26

23

Temp nat

10

10

12

16

21

24

27

27

25

20

16

12

Antal solt

8

9

9

10

11

12

13

12

11

10

9

8

Nedbør mm

0

1

2

0

0

0

0

0

0

1

0

1

 Grafisk illustration af temperaturer

Til sammenligning i Danmark:

 

Jan

Feb

Mar

Apr

Maj

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Temp dag

2

2

5

10

15

19

20

20

16

12

7

4

Temp nat

-3

-3

-1

2

7

10

12

11

9

5

2

-1

Antal solt

1,4

2,5

3,5

5,4

6,7

7,0

6,3

6

4,3

2,8

1,8

1,4

Nedbør mm

57

38

46

41

48

55

66

67

73

76

79

66

 

  • Internetside med aktuelle temperaturer, vejrudsigt og UV index for Hurghada HER

 

 Indhold

Valuta i Egypten

Den egyptiske valuta er egyptiske pund, forkortet EGP eller LE. 1 egyptisk pund svarer cirka til 1 dansk krone.  Du kan tjekke kursen HER .
Man kan  medbringe Euro eller USD - eller for den sags skyld danske kroner (i sedler). Og så kan man få dem vekslet til dagskurs i banken i lufthavnen, bankerne i byen eller på nogle af hotellerne.
Visa kan bruges i de store forretninger, på de fleste hoteller og selvfølgelig i bankerne. Der findes hæveautomater uden for de fleste banker. Men husk, at det koster et gebyr at hæve i banken eller i en hæveautomat (typisk 30 - 50 kr.).



 

Indhold

Det egyptiske køkken

Egyptisk mad er ikke særlig stærkt, men ret krydret.

Typiske ingredienser er kylling, lam eller oksekød. Svinekød er jo forbudt ifølge deres religion. Og så er de eminente til at tilberede fisk. Grillede fisk findes næsten på alle spisekort i egyptiske restauranter.

Desserterne er lige noget for folk med hang til søde sager. De laver nogle meget søde kager i alle afskygninger. 

Og så er det i øvrigt tilrådeligt at tage Paraghurt på ferien. Cairo-quick-step (eller turistmave) er et hyppigt fænomen blandt turister i Egypten.

 

Indhold

Børn med til Egypten

Jeg har set mange spædbørn og små børn med mor og far på rejse til Egypten. Personligt synes jeg, det er modigt at tage helt små børn (under 1 år, der ikke amme- eller flaske-børn) med. I betragtning af hvor nemt det er at få problemer med maven. Guiderne fra vores rejseselskab sagde dog, at små børn har stærke maver og sjældent får problemer.
Har man kun planer om at tage til Egypten én gang i livet, ville jeg vente til børnene er store nok til at klare en lang bustur. I hvert fald hvis man ikke vil snyde sig selv for den store oplevelse, det er at opleve Luxor eller Cairo og pyramiderne.
Men ellers er egypterne utrolig glade for børn og de er velkomne alle vegne. Vi har f.eks. haft vores datter med på snorkeltur flere gange. Hun tør ikke snorkle, da hun har hørt om farlige fisk i vandet. I stedet bliver hun på båden, hvor hun bliver overforkælet af personalet ombord på båden.

 

Indhold

Snorkling  

Mange mennesker rejser til Det røde hav for at dykke eller snorkle. Og når man selv har prøvet  det, forstår man hvorfor. Det er absolut værd at prøve!
Det er virkelig en oplevelse at svømme rundt i det klare turkisblå vand mellem masser af fisk i alle farver, størrelser og faconer. Det sjove er, at de ignorerer dig totalt eller kigger nysgerrigt på dig for derefter at svømme roligt videre. Korallerne danner baggrunden for dette smukke, levende billede. Det er som at svømme rundt i et kæmpestort, utrolig flot akvarium.
Man ser også ofte delfiner på snorkelturene.

Der er både, der sejler ud hver dag, så der er rig mulighed for at komme til at snorkle. Hvis man ikke har dykkercertifikat er der mulighed for at tage éndagskurser, der afsluttes med en dykkertur sammen med instruktøren. Det er dog temmelig dyrt og man ser ikke stort
mere end ved at snorkle.

Husk: Det Røde Hav er en stor fredet naturpark. Respektér naturen. Lad være med at smide affald eller fiskefoder i vandet og rør ikke ved korallerne. Korallerne er mange år om at regenerere sig selv, når de er blevet berørt.

Se i øvrigt vores billeder fra snorkelture.

Indhold

 

Beduintur

En jeepsafari gennem ørkenen ud til beduinerne og en ridetur på en dromedar, ja det er et must, når man er i Egypten,.

Her er det vist på sin plads at fortælle, at der kun er én kamel i Egypten og den står i zoologisk have i Cairo. Resten er faktisk dromedarer. Og hvis nogen skulle være i tvivl, så er det dem med én pukkel. I øvrigt kaldes de af både turister og indfødte i daglig tale for kameler.

Ca 50 km inde i ørkenen mellem De røde bjerge boede den beduinfamilie, vi besøgte.

Der var 25 medlemmer i familien og de boede i hytter af træ og strå, der lå meget spredt. Der var 50-100 m imellem dem, for at de kunne få en smule privatliv. Sådan nogle hytter er ikke specielt lydisolerede.

Der er ca. 4 mio. beduiner tilbage i Egypten. Tallet er et cirka-tal, for det er kun sheiken, der er registreret. Han er også den eneste, der nogensinde kommer til byen. De andre ved dårligt nok, hvad penge er. De har ingen fjernsyn eller radio og de kender ikke klokken. De lever i deres egen lille verden derude i beduinlejren i ørkenen. Selvfølgelig var "vores" familie vant til turister, men der er mange beduinfamilier, der aldrig er i kontakt med omverdenen udover andre beduinfamilier og så via sheiken. "Vores" familie var så heldig, at der kun var 1,5 km til nærmeste brønd. Det sås ikke på deres tøj, der var temmelig beskidt. Især børnenes. Og deres sorte hår var helt gråt og stift af støv. Men de så ud som om, de stortrivedes.

Da de ikke er registreret, kender man heller ikke deres nøjagtige alder. Men man ved, at de har en højere gennemsnitslevealder end øvrige egyptere. Gennemsnitslevealderen for en beduin er ca. 70 år mod ca. 60 år for øvrige egyptere.

Sheiken køber bl.a. ris og mel i byen. Det er sammen med gedemælk deres vigtigste ernæringsmiddel.

Indhold

 

Egypterne og Egypten i øvrigt

I løbet af de gange, vi har været i Egypten, er jeg kommet til at holde rigtig meget af egypterne. De er meget gæstfri og nemme at tale med. De har en fænomenal humor - og de bruger den. De fleste egyptere, vi har oplevet, har haft et lunt glimt i øjet og smiler meget. Udover det er de meget service-mindede og fantastisk opmærksomme. Og så har de altid masser af tid til at snakke og til at hjælpe. Men der er også 4-5 mand til at lave det samme arbejde, som 1 mand udfører i Danmark. (De har vist aldrig hørt om LEAN).
Og så kan jeg
godt lide, at de fleste egyptiske mænd kigger én ind i øjnene selv om man går med bikini ved poolen, poolbaren og stranden. Det viser respekt, at man ikke ustandseligt får elevatorblikket, som man oplever det i nogle sydeuropæiske lande. Og det til trods for, at det ikke er naturligt for dem at se "letpåklædte" kvinder.

Jeg synes generelt, at man som turist føler sig utrolig velkommen i Egypten.
Når man er i Egypten hører man ofte frasen "Welcome to Egypt" . Det kan diskuteres, hvor dybfølt, det er ment. Men på den anden side:  Hvor tit hører man en dansker sige til en udlænding: "Velkommen til Danmark"?

De fleste af de egyptere, der har med turister at gøre,  taler engelsk - mere eller mindre. Vi er dog stødt på taxichauffører, der har været lidt svære at kommunikere med på engelsk.

Vi har en egyptisk ven, Khaled. Han vil utrolig gerne hjælpe os med alt, han kan hjælpe med. Han bor bor på et værelse på ca. 12 m2 sammen med sin kone og deres lille dreng. Han arbejder på Hotel Grand Makadi og tjener ca. 600 kr. om måneden, hvoraf han betaler 250 kr. i husleje.
Det er et almindeligt lønniveau, og det er nok værd at huske på, hvis man ærgrer sig over, at man måske har givet lidt for meget for en vare i f.eks. basaren. Hvad betyder 20 kr. for os i forhold til, hvad det betyder for dem?

Statsreligionen er Islam. Derfor må en mand have 4 koner. Men en kvinde må kun have en mand!
Der er dog ikke mange, der praktiserer at have mere end én kone, for de skal ifølge koranen behandle deres koner retfærdigt og som de siger, hvem kan behandle mere end én kone retfærdigt?
Og øvrigt er det nok også de færreste, der har råd til at forsørge mere end én kone.
Der er ca. 90 % muslimer i Egypten. Tro det eller ej: Islam betyder fred, harmoni, hengivelse. Og jeg vil gerne skrive under på, at der er mange muslimer, der efterlever dette. Der er næsten 10 % koptiske kristne i Egypten og de lever og arbejder side om side med muslimerne.

Der bliver bedt 5 gange om dagen. På helt faste tidspunkter (startende klokken 05 om morgenen). Vi har nu ikke oplevet noget, der gik i stå på de tidspunkter. Men jeg blev fortalt af en egypter, at de må "samle sammen" og bede flere af bønnerne samtidig, da bønnen ikke altid er foreneligt med deres arbejde. De skal jo vaske sig grundigt på hænder, underarme, ansigt og ankler og ligge på alle 4 på et bedetæppe osv.
Til gengæld har vi oplevet starten på Ramadanen (deres fastemåned). Fra kl. 05 til kl. 17 må de hverken spise, drikke, ryge eller have seksuelt samkvem.  Ramadanen afsluttes med en fest.

Som de fleste nok ved, er det almindelig kutyme at dække skuldre og lår, når man går på restaurant. Selv om de fleste egyptere er meget troende, så respekterer de fuldt ud, at vi ikke har samme tro. Det gælder også påklædning de fleste steder.

Man ser sjældent kvinder på gaden. De fleste passer hjem og børn. Ikke fordi de ikke må arbejde. De har efter sigende selv valgt at gå hjemme. Men jeg tror nu også, at de egyptiske mænd er noget mere jaloux og besiddende overfor deres koner, end man normalt oplever det i Europa.
I Cairo sås på gaden ca. 1/4 kvinder og 3/4 mænd. Det var betydelig flere kvinder end i El Gouna, Makadi Bay og Hurghada.

De går jo ikke på diskoteker, de drikker sig ikke mod til og de møder ikke kvinder på deres arbejde. På barer og pibebarer kommer der ikke kvinder og går de til sport, er det ikke for både mænd og kvinder. Og så er næsten alle kvinder pakket ind i burka (khemar på arabisk) og tørklæde. Så det er faktisk et problem at finde en ægtefælle. Mange gange mødes de til store familiefester eller til arrangerede møder og har kun ganske kort tid til at beslutte, om de vil giftes med modparten. I Egypten er man ikke kærester i et stykke tid før ægteskabet og kvinderne skal være jomfruer, når de bliver gift.

En rigtig positiv ting er, at man ikke behøver være nervøs for som kvinde at gå ud i nattelivet alene. Selvfølgelig kan jeg ikke give nogen offentlig garanti for, at røveri og voldtægt ikke kan ske. Men risikoen er, så vidt jeg er orienteret, meget tæt på 0. Jeg har heller aldrig oplevet nogen slås eller råbe ad hinanden. Når de taler sammen, lyder det for mig, som om de kender hinanden alle sammen. Det er blandt andet det, jeg mener med, at de efterlever hvad koranen foreskriver: At man skal behandle hinanden med respekt.

Jeg er stødt på mange mennesker, der ikke tør tage til Egypten. Og jeg forstår ikke hvorfor. De er venlige, de stjæler ikke og de er meget hjælpsomme og gæstfri. Dog skal det lige siges, at vi oplevede en ganske lille afstandstagen fra enkelte egyptere, da vi fortalte, at vi kom fra Danmark, da vi var dernede i sommeren 2008, efter at Muhammed-tegningerne var blevet genoptrykt. Måske er ikke alle enige med mig i følgende udtalelse, men: Jeg forstår dem godt!
Hvis det handler om terror, så ved vi alle, at risikoen er der. Men det er den jo næsten overalt. Jeg var personligt mere nervøs, da vi rejste rundt med undergrundsbanen i London, end når vi er i Egypten. 
Og så bliver der iøvrigt passet godt på turister i Egypten fra myndighedernes side. Turisme er én af Egyptens vigtigste indtægtskilder.

Som nævnt er der ingen stressede egyptere. De har masser af tid. Mændene sidder rundt omkring og snakker og ryger en stille vandpibe. Man bruger hverken ur eller kalender ret meget.

Det KAN i intens samtale med en egypter i nogle tilfælde være fristende at overbevise ham om, at egyptere er konservative (især i forholdet til deres kvinder), at deres land (især Cairo) er beskidt og larmende eller at alt går for langsomt. MEN at alt er anderledes er jo en del af charmen ved at rejse til et andet land. En af de store fordele er jo f.eks. at de stort set ikke har nogen kriminalitet. Hvilket europæisk land kan måle sig med det? Min indstilling er derfor at acceptere dem og deres land præcis som det er - eller at blive hjemme. 

 

Indhold

 

Lejlighed til salg på Palma Resort

Efter at have været i Egypten efterhånden rigtig mange gange, blev vi så tændte på landet, at vi købte en lejlighed dernede. Den ligger i et luksuriøst resort i et eksklusivt område direkte ned til Det Røde Hav midt mellem Hurghada og El Gouna.
Resortet hedder Palma Resort og hele komplekset står færdigt primo/medio 2010.

På grund af skilsmisse, er lejligheden nu til salg. Skulle du være interesseret, kan du se mere om Palma Resort og lejligheden HER

Indhold

Rejs til Hurghada på egen hånd

De sidste gange, vi har været i Egypten, har vi rejst på egen hånd. Vi kører som regel til Hamborg Lufthavn og flyver derfra direkte til Hurghada.
Det er ikke voldsomt meget, man sparer i forhold til at rejse med rejseselskab, men vi synes, det er rart at kunne bestemme selv.
I lufthavnen i Hamborg er der billige p-pladser et stykke fra lufthavnen (P8 og P9). Men der kører busser til lufthavnen hvert 10. minut. I kan finde rigtig god information om Hamborg Lufthavn HER. Blandt andet aktuelt antal ledige p-pladser.
Der er flere flyselskaber, der flyver fra Hamborg til Hurghada.
Mange rejseselskaber har til tider billige flybilletter uden hotel. Fordelen ved dem, er at man kan rejse fra danske lufthavne.
I lufthavnen i Hurghada bliver I kørt med bus fra flyet til den internationale ankomsthal. Her kan I købe visum i en lille bank (The National Bank of Egypt), der ligger umiddelbart til højre for paskontrollen. Et visum koster 15 USD. Efter paskontrollen, kommer man ud til rullebåndene med kufferterne og når man har fundet sin kuffert, går man ud af lufthavnsbygningen.
Og så kommer den største udfordring på hele rejsen: At finde et billigt transportmiddel til hotellet. Der er masser af tilbud, men de er som regel alt for dyre. Hvis I skal bo i Sekalla, skal i ikke betale mere end 30 LE.  Skal I bo i El Dahar, skal I ikke betale mere end omkring 55 LE.

Husk, at jeres pas skal være gyldige i mindst 6 måneder efter afrejse fra Hurghada.

Indhold

Øvrige links

Ancient Egypt

Hurghada Information

 (De egyptiske  websider virker ikke altid).  

Indhold

 

Billeder

Gade i Hurghada
Typisk gade i Hurghada
Vandautomat i Hurghada. Her går de lokale hen og tager en tår vand - og drikker af samme krus. 
Denne automat er en af de fornemme udgaver.
Den mere simple er bare en lerkrukke med en plastickop bundet
fast til en palme eller en lygtepæl.
 
Drikkeautomat til de lokale
Typisk dessert
En af de mange flotte desserter, man ser i Egypten
 
Sorry, your browser doesn't support Java(tm).

 

 

 

Faktisk er Det røde hav meget blåt - og krystalklart.
Denne fisk er én af de sjældne :-)

 

 

 

 

   

Man kan sagtens være heldig at se delfiner på snorkelturene.

Her kan du måske få et lille indtryk af, hvad man ser, når man snorkler. Men det er kun et lille udsnit af de mange forskellige slags fisk, der er.

Dette billede er taget ved revet ud for Hotel Grand Makadi 30 m fra stranden. Uden fodring vel at mærke !!!

Også korallerne er flotte. Små og store fisk svømmer fredeligt rundt mellem hinanden.

Dette billede er også taget ved revet ud for Grand Makadi.

Et lille udsnit af Grand Makadi hotellet i Makadi Bay

Khaled

Vores gode ven, Khaled, som står i burgerbaren ved børnepoolen på Grand Makadi. Ham må I gerne hilse fra mig, hvis I ser ham :-). 

Man kan kende ham på, at han mangler yderste led af højre tommelfinger! Den mistede han, en aften, vi havde været på bar sammen med ham i sommerferien 2008.
(Og han havde kun drukket sodavand).

Typisk gade i El Gouna  Gade i El Gouna
Frugtbod Grønthandler i El Gouna med de lækreste friske frugter og grøntsager
Tuc tuc, som koster 5 egyptiske pund pr. mand. Og så kan man blive kørt rundt i hele El Gouna Tuc tuc

På vej til Cairo. Vi startede fra hotellet kl. 4 om morgenen. Da det blev lyst ved 6-tiden holdt vi ind for at spise morgenmad. Og da gjorde vi store øjne for første, men absolut ikke sidste gang på den tur.
De fleste fattige bor i udkanten af Cairo. Det er folk, der flytter til Cairo i håbet om at blive rige. Mange lever af at sælge potter, kaniner og høns inde i byen.

Citadel of Salah al-Din i Cairo.
Khefrenpyramiden og Sfinxen i Giza ved Cairo 

I New Pharaohs Papyrus på Pyramids Street i Cairo kan man se, hvordan man laver papyrus. 
Søjlehallen i Karnaktemplet i Luxor Karnaktemplet
Hatshepsuts tempel  Hatshepsuts tempel ved Luxor

 Indhold

Hovedside

 

 Du er besøgende nr.:  siden d. 15/3 2008.